הגטו של ורשה - Warsaw Ghetto

סיור בגטו של ורשה

בורשה שבפולין הקימו הגרמנים את הגטו הגדול ביותר באירופה, את גטו ורשה (Warsaw Ghetto). הגטו השתרע על פני 2.4% משטח העיר, הוא נסגר ב- 16 בנובמבר 1940 ויהודי ורשה והמוני פליטים שהגיעו אל העיר נכלאו בגטו תחת שמירה קפדנית ואלימה. בשיאו הכיל הגטו 450,000 יהודים.

החומה שהקיפה את הגטו, ניתקה את היהודים שחיו בתוכו מהעולם והם נעו בין מאבק עיקש לקיום לבין מוות מרעב ומחולי. הצפיפות בגטו הייתה קשה, כשש עד שבע נפשות גרו בחדר אחד ומנת המזון שהוקצבה הייתה שווה בערך התזונתי לעשירית מהערך הדרוש לאדם מדי יום. 

למרות הפעילות של המוסדות הקהילתיים בגטו, ארגוני הסעד והיודנראט, מתו בגטו בתקופת קיומו למעלה מ- 80,000 אנשים.

מזמינים מראש: סיור חוויתי מאורגן בגטו של ורשה >>

מבנה בגטו ורשה

חומות הגטו והניתוק הסביבתי לא שיתקו את הרוח היהודית ואת העשייה התרבותית. בגטו פעלו ספריות מחתרתיות, תנועות נוער, תזמורת סימפונית ויוצרים ואנשי רוח יהודיים שנתנו ביטוי לשבר שפקד אותם. ביולי 1942 החלו הגירושים מהגטו והיהודים הובלו למחנה ההשמדה טרבלינקה.

סיור בגטו ורשה לוקח אותנו אל הגטו שבו חיו יהודי ורשה בתקופת הכיבוש הנאצי ואל הזיכרונות הכואבים המלווים את התקופה הזו. כדי להבין את אורח החיים בגטו ואת האירועים אשר התרחשו בו מומלץ לבקר במספר נקודות:

מסלול הגבורה של גטו ורשה

מסלול הגבורה הוא המסלול שבו פסעו היהודים בדרך אל כיכר השילוחים, היא כיכר האקציות, שממנה נשלחו היהודים אל מחנות ההשמדה. בתחילת מסלול הזיכרון (הגבורה) ניצבת אנדרטה שהוקמה לציון 45 שנה למרד גטו ורשה. האנדרטה מורכבת מ- 16 אבני גרניט שעליהם מצוינים שמות של אנשים שהייתה להם משמעות בתקופת הגט, אנשים שהלכו בדרך הזו ולא חזרו. על כל אבן יש הקדשה בפולנית, יידיש ועברית.

מזמינים מראש: סיור חוויתי מאורגן בגטו של ורשה >>

אנדרטאות גבולות גטו ורשה

כיכר השילוחים של גטו ורשה

כיכר השילוחים, אומשלאגפלאץ (Umschlagplatz) בשמה הגרמני, שהייתה סמוכה לתחנת הרכבת שממנה יצאו רכבות המשא למחנות ההשמדה הפכה לסמל של מקום של פחד ואימה. המגורשים שהגיעו אל הכיכר נדחסו לקרונות משא אטומי, הדלתות ננעלו והם החלו במסע אל המוות. בכל יום הובאו אל הכיכר בין 500 ל- 7000 יהודים ובסך הכול כ- 300,000 יהודים. כיום עומדת בכיכר אנדרטה לזכר הקורבנות.

רחוב מילא 18

ברחוב מילא 18 נגיע אל הבונקר ששימש את המפקדה הראשית של ארגון אי"ל – ארגון יהודי לוחם - שבראשו עמד מרדכי אנילביץ. הבונקר שנבנה במקור על ידי אנשי העולם התחתון במטרה להכין לעצמם מסתור לעת צרה, שימש את הלוחמים היהודים שהצליחו להפתיע את הנאצים בהתנגדות לכיבוש הגרמני. המורדים פעלו מתוך תעלות שנחפרו מתחת לגטו, תעלות שבהן הוברחו אמצעי לחימה ומזון, אך ההתנגדות לא החזיקה זמן רב וכעבור ארבעה שבועות הגרמנים השתלטו על הבונקר והביאו למותם של המורדים.

אנדרטת רפפורט

אנדרטת רפפורט (Monument to the Ghetto Heroes) נוצרה על ידי האמן נתן רפפורט, יליד ורשה, בן למשפחה דתית שנספתה בשואה, לזכר מרד גטו ורשה. האנדרטה שנחנכה ביום השנה החמישי למרד גטו ורשה מורכבת משני חלקים, חלק אחד הנקרא "המרד" המתאר את סיפור הגבורה היהודי של מרד גטו ורשה ומציג את הלוחמים היהודים ובראשם מרדכי אנילביץ, והחלק השני נקרא "היצירה"  שבו אפשר לראות  את הנשים, הגברים והילדים כשהם הולכים אל מותם על רקע החורבן וההרס של הגטו.

רחבת האנדרטת לוחמי גטו ורשה היא הרחבה שבה נערכים הטקסים והכינוסים של משלחות הנוער המגיעות מהארץ למסע שואה, של משלחות ממשלתיות ושל משלחות פרטיות. 

מזמינים מראש: סיור חוויתי מאורגן בגטו של ורשה >>

אנדרטת רפפורט בגטו ורשה

בית הכנסת נוז'יק

בית הכנסת נוז'יק (Nozyk Synagogue) שהחל לפעול בשנת 1902 עמד בתחומי הגטו עד לסוף שנת 1941. בשנים הראשונות התירו הנאצים להתפלל בו, אך לאחר צמצום שטח הגטו הוא הוצא מחוץ לתחום הגטו והפך לאורוות סוסים. עם סיום המלחמה עבר בית הכנסת שיפוץ וחזר לפעול והוא פעיל עד היום.

מרד גטו ורשה

מרד גטו ורשה הפך לסמל של ההתנגדות היהודית בשואה המרד שפרץ ב- 19 באפריל 1943 בערב חג הפסח והסתיים ב- 16 במאי 1943, היה המרד הראשון באירופה הכבושה  בידי גרמניה הנאצית. את המרד הנהיג מרדכי אנילביץ ובמהלך המרד הצליחו המורדים להפתיע את הנאצים ולגרום להם לאבדות רבות, יחסית.

עמדות המורדים היו פרושות בכל שטחי הגטו, אך עיקר הלחימה התרכזה בכיכר מורנובסקה, מקום שבו הצליחו המורדים לבלום את הניסיונות של הגרמנים להתפרץ אל תוך הגטו. לאחר חמישה ימי מלחמה החלו הגרמנים להבעיר בצורה שיטתית את כל בתי הגטו והגטו הפך למלכודת אש. כחודש ימים נאבקו מורדי גטו ורשה בגבורה עד שהכובש הנאצי הצליח להכריע אותם.

לאחר שחרור הגטו התגלו פתקים שנכתבו על קרעי ניירות חלקם גם על נייר טואלט. בפתקים אלו מתארים הצעירים את מה שעבר עליהם במהלך המרד. "החיים שלנו מאוימים, כתבה צעירה אלמונית, הקשיים רבים והסכנה מתמדת. אני בעצמי נדהמת שבתנאים אלו אנחנו מצליחים להחזיק מעמד ולהמשיך להילחם". 

מזמינים מראש: סיור חוויתי מאורגן בגטו של ורשה >>

 

כתבות שאולי יעניינו אותך